HST / RST -kylpytynnyri

Pitkään kenturalla maannut haponkestävä kylpytynnyri-aihio päätettiin valmistaa loppuun saakka keväällä 2018. Markkinoilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja niin kylpytynnyrin kuin kamiinankin suhteen, mutta koska pääasiallinen materiaalimme on haponkestävä/ ruostumaton teräs, on tämä kokonaisuus penkkejä sekä ulkoverhoilua lukuunottamatta kauttaaltaan HST/RST.

Suurin ero muihin kylpytynnyreihin on kiertovesipumppu, joka mahdollistaa lämmitettävän veden oton suoraan kylpytynnyrin pohjasta, missä vesi on kylmintä, sekä lämmitetyn veden ohjaamisen tasaisesti koko pohjan alueelle. Näin veden lämpötilaero pohjan ja pinnan välillä on käytännössä 0-1 astetta celsiusta.  

Koska haponkestävä teräs johtaa lämpöä selvästi huonommin kuin esimerkiksi alumiini, on kamiinan piipussa erillinen vesivaippa tulistusputkineen. Tämäkin on mahdollista kiertovesipumpun ansiosta. Savukaasumittarilla saatu lämpötila piipun päässä poltosta riippuen liikkui 150-180 asteen välissä, savukaasujen lämpötilaeron piipun ala- ja yläpään välillä ollessa n. 300 astetta. 

Kylpytynnyri on eristetty 12 mm solukumieristeellä kantta lukuunottamatta; kylpytynnyreiden kansien standardointi on aloitettu, minkä vuoksi tässä kylpytynnyrissä on väliaikainen vanerikansi.

Kansien tullee tulevaisuudessa kestää pienen lapsen paino, mikä aiheuttanee sen, että kansista tulee raskaampia ja näin ollen vaikeampia siirtää.

Penkit ovat höylättyä 23 mm lehtikuusta, oktogoni-muotoon sahattuna. Penkin runko on vaippaan kiinteästi hitsattu, materiaalina ruostumaton teräs. Testikylvyissä 4 aikuista mahtui mukavasti kerralla kylpemään.

Lämmitystestien jälkeen saimme kamiinan tehoksi n. 35 kW. Lämmitettävän veden määrä on n. 1,8 m3 ja sen lämmitämiseen kului aikaa n. 3h, aktiivisesti kuivaa pienempää koivuklapia polttamalla.